6. јул 2012.

Без ваљаног разлога

Прошлост упозорава као сенка. 

Ипак то није довољно. Уронити у сенку прошлости без ваљаног разлога значи дати за право сентименту. Облина туге делује попут сплина и разговор губи тежиште и завршава на ситницама. Развлачи се у препричавању, подсећању и коментарима. У свом трајању разговор постаје догађај и рониоци кроз сенке прошлости оживљавају своје садашње пливање. 

Шетачи су ухваћени на делу, како се шетају такође, без ваљаног разлога. Додуше, има пуно разлога зашто су ту али и они сами се слажу да је њихова шетња без ваљаног разлога. Аутомобили без ваљаног разлога прскају пешаке када баре након обилне кише окупирају град. Споменици су постали легло за графите, без ваљаног разлога. Пуно је дебелих жена али бар не пишу графите по њима. Грађење дебилних зграда и кућа добија карактер епидемије, без ваљаног разлога. Телевизије су постале масовне сраонице без водокотлића, без икаквог разлога чак и оног ваљаног. Политичари чешће мењају кравату од гаћа али речник им остаје исти без ваљаног разлога.

Кондуктер са једне ноћне релације се укрмачио пивом, отворио врата у покрету, помокрио се као никад у животу и путнике који су на тој страни уживали у пејзажу јутра, бесплатно умио и све то без ваљаног разлога. Гитаристи је пукла жица и он се осветио гитари поломивши јој врат без ваљаног разлога. Тамничари се тешко жене а лако и често разводе, без ваљаног разлога. 

Песници имају тежњу да загрле небо и понеки облак, изгубивши сваки разлог и алиби за такво понашање. Здрав разум је здрав, док је разум и без ваљаног макар разлога.

Нема коментара:

Постави коментар