14. март 2017.

ZATVORSKI KUĆNI RED


ZATVORSKI KUĆNI RED

1
Sve što radiš radi sporo. Osim kad bežiš. Beži što možeš brže ali ako možeš - ne beži. Uhvatiće te. A ako te ne uhvate, bićeš u zatvoru i napolju.
2
Sve učini da i oni koji te čuvaju budu u zatvoru. Možda će te mrzeti, ali će te razumeti. A u razumevanju drugih tvoja je jedina šansa. (ovo važi samo za robiju ne i za istražni ).
3
Ne opiri se Kućnom redu, jer on je ma kakav čak i najgluplji i najstroži razuman. Opiri se Neredu u kome će se spontano obrazovati nerazuman Red, Red nerazuma. Ali ako možeš, ne opiri se ničemu. Čuvaj snagu za prave bitke. One su uvek dole ne gore i uvek one koje tek predstoje.
4
Ne veruj onima koji često kažnjavaju, a na njima se to ne primećuje, ali ni onima koji ne kažnjavaju nikad, a na njima se to primećuje. Najbolje je da ne veruješ nikom. Ali da se ponašaš kao da veruješ svakom.
5
Nikad ne slušaj one koji su pod istragom kratko, a ni one koji su dugo. Najgore savete daju oni koji su se uležali i oni koji se nisu na navikli.
6
Ako nešto radiš radi sporo ali ne i rdjavo. Jer najviše snage troši se ne u radu nego u podrumima s kojih se opet na rad vraćate.
7
Zaboravi prošlost. Ona je ovde tvoj najveći neprijatelj, izmedju toga, jer te je ona ovde i dovela. Zaboravi i budućnost jer ona je drugi, dolazi uvek kasnije nego što joj se nadaš i nego što te je obavestila “radio kibla”. Bavi se sadašnjicom, svakim trenom svog vremena jer ga ovoliko nikad nećeš imati.
8
Ako možeš samicu biraj. Za sve nevolje u njoj bićeš sam kriv. Ako ne možeš najebo si i ako ćeš za te nevolje uvek naći drugog krivca. Ali pošto i ti drugi krivci biraju, i uvek druge kriv ćeš opet biti ti.
9
Ako negde zovu, polazi poslednji. U zatvoru retko zovu da te usreće.
10
Bilo gde da te vode, ne hitaj. U zatvoru retko se ide tamo gde je lepše nego gde si sada. Pogotovu ako put vodi nadole.
11
Ne budi čuvar brata svojega, ni sudija mu ni protiv njega svedok. Ne budi još jedan koji ga je zatvorio.
12
Kad tuku – kolokvijalno “mater jebu” nikad ne misli da ne moraju uvek da mogu i jače. I u muci, dakle pronadji neku sreću za sebe.
13
Kad su prema tebi ljubazni znaj da nešto žele. Ne misli da je dobro ako imaš ono što žele. U zatvoru je najbolje ništa nemati.
14
Jedini tvoj neprijatelj u istražnom zatvoru koji se vidi jeste isledna služba. Na robiji uprava. Ostali se ne vide.

15
Ne druži se sa onima koji su ti dragi da ih u iskušenje ne dovodiš. Ako ti se zlo nanese dobro je da potekne od nekog od koga očekuješ.
16
Ničeg se ne plaši, ni od koga ne strahuj. Najgore u strahu sam je strah. Sve ostalo je lakše.
17
Održavaj higijenu zbog samosvesti, humor zbog higijene. Održavaj čovečnost zbog sebe, a lojalnost zbog drugih. Ili obratno svejedno je.
18
Uživaj u suncu i kad peče. Što će reći ne žali se na malu sreću jer ona je mala samo što je prezireš.
19
Od svega osim nevolje učini dogadjaj. Ko u zatvoru pobedi vreme, pobedio je zatvor. Ako ničeg do nevolje nema i u njoj uživaj. I one su protiv zatvora jer su protiv vremena.
20
Ne uobražavaj da stičeš iskustva koja će ti napolju pomoći da prodješ bolje. Iskustva iz zatvora vrede samo za drugi zatvor.
21
Oprosti onima za koje veruješ da su te izdali. Najčešće je to bio neko drugi.
22
Oprosti i svom isledniku, barem se pravi da mu opraštaš. Možda još nije u penziji.
23
Oprosti i onima koji sa tobom leže. Oni to nisu izabrali.
24
Pamti ali ne mrzi. Praštaj, ali ne zaboravljaj. Dobro pamćenje je alat, velika mržnja teret.
25
Uvek izgledaj rdjavo. To vole. Zato su te i zatvorili.
26
Smej se samo ako si sam i ako imaš čemu. Ako nemaš – propao si.
27
Ćutati možeš i utroje. Razgovaraj samo udvoje. Najbolje ne razgovaraj osim u sebi i sa sobom. A i to oprezno. Ti još ne znaš ko si i možeš li u sebe imati poverenje.
28
Ne veruj da ćeš ih ubediti da si nevin , čak i ako jesi. Dovoljno je ako postigneš da ti poveruju kako si sam kriv.
29
A iznad svega poželi da ti ova Pravila nikad ne budu potrebna. Ako ti , medjutim ipak zatrebaju ima još jedno i najvažnije,
30
Ćuti i umri.

                                                                                       


Нема коментара:

Постави коментар